Információk

Rendszer

 

A weboldalakat WordPress rendszerrel készítem. A WordPress egy nyílt forráskódú CMS (tartalommenedzsment-rendszer) szoftver, mely mára a legnépszerűbb weboldal fejlesztő-szerkesztő alkalmazássá vált.

Egy internetes kezelőfelületen történik a fejlesztés, szerkesztés mely magyar nyelvű is lehet. Az alapfunkciókat egy számítógépes, szövegszerkesztős ismerettel rendelkező ember viszonylag könnyen elsajátíthatja. Az alapfunkciók ismerete egy már felépített weboldal napi tartalomfrissítéséhez elegendő.

A rendszer felépítése

A WordPress egy alap “motor”, mely a weboldalt működteti. Ingyenes vagy megvásárolható bővítmények segítségével szinte minden kívánt funkció megoldható. A sablon, vagy téma a weboldal megjelenítéséért, szerkezetéért, felépítéséért felelős.

Sablon (téma)

 

Több száz sablon közül választhatunk. Vannak ingyenes és megvásárolható sablonok is. Az ingyenes sablonokat nem ajánlom! Ezek rendszerint valamelyik megvásárolható sablon lebutított verziói, így a lehetőségei is erősen korlátozottak. Sokkal kevésbé személyre szabható, mint egy megvásáolható sablon. Ezen kívül kevésbé gondozzák a készítők, így frissítéseket is jóval ritkábban kapunk hozzá, ami biztonság szempontjából nem előnyös. A sablonok jelenítik meg a weboldalt. A sablonok általában előre meghatározott grafikával-szerkezettel jelennek meg. Sablonfüggő, hogy ezt mennyire lehet személyre szabni.

A weboldalakat a Divi nevű sablonnal készítem. A Divi egy különleges sablon és az egyik legnépszerűbb. Alaphelyzetben teljesen üres, úgynevezett építő sablon. A weboldalt elemenként építem fel és alakítok a kívánt megjelenésűre.

Design

 

A Divi sablon lehetőséget ad előre elkészített grafikai terv megvalósítására is. Természetesen előfordulhatnak olyan elemek, amiket nem, vagy csak nagyon körülményesen lehet reprodukálni. Ezeket a fejlesztés során egyeztetjük.

20 éve tervezek weboldalakat, hirdetéseket, kiadványokat, céges arculatot. Ez biztosítéka annak, hogy az általam épített oldalak grafikai szempontból is magas színvonalat képviselnek.

Bővítmény (plugin)

 

Már több mint 45.000 bővítmény érhető el a WordPress rendszerhez. Ez azért lehetséges, mert ahogy említettem, a WordPress nyílt forráskódú, vagyis mindenki számára elérhető, így nagyon sok cég foglalkozik WordPress bővítmények fejlesztésével. A bővítmények segítségével kiegészíthetjük a WordPress alap tudását, és így számtalan funkció válik elérhetővé.

A sablonokhoz hasonlóan a bővitmények is lehetnek ingyenesek, vagy megvásárolhatók. A bővítmények esetében sokszor az ingyenes verziók is megfelelőek. Általában rendszeres frissítést kapnak, ezek inkább az elérhető funkciók számában korlátozottak a megvásárolhatóakhoz képest.

A nyílt forráskód, a rengeteg fejlesztő cég és a számtalan bővítmény veszélyeket is rejt magában. Mivel a nagy szám miatt lehetetlen a fejlesztő cégeknek a saját bővítményüket tesztelni minden létező bővítménnyel, előfordulhat, hogy két bővítmény akadályozza egymást, vagy a WordPress-t a működésében és hibákat eredményez. Ezért egy-egy új bővítmény használata előtt alaposan ki kell próbálni, hogy a meglévő rendszerünkkel tud-e együttműködni.

A telepített bővítmények számát is kordában kell tartani. Ha minden bővítmény valamilyen szinten egyszerre fut a háttérben, lassíthatja a weboldal működését.

Munkafolyamat

 

Egy weboldal készítése jól tervezhető, logikus lépésekből álló folyamat. Az esetleges plusz munkák visszaszorítása érdekében kiemelten fontos az előkészítő-tervező szakasz. Jó ha már ebben is segítségemet, tanácsomat kéri. Egyes weboldalak sok felesleges elemet tartalmaznak, míg másokból pont a lényeg hiányzik. Figyelnünk kell a helyes arányokra, mert a weboldalunkra látogatók nagyon gyorsan más oldalra kattintanak ha nem kapják meg minél egyszerűbben a keresett információkat.

A feljebb leírtak alapján egyértelmű, hogy már a munkálatok megkezdése előtt össze kell állítani a weboldal teljes tartalmát. Az nem jó megoldás, ha elkezdjük és majd alakul valahogy menet közben! Már az első lépések, pl. a tárhely kiválasztása is attól függ, hogy milyen-mekkora lesz a weboldal végleges tartalma. Sablont és bővítményeket is csak úgy tudunk választani, ha tudjuk mit kell megvalósítani.

Pontosan meg kell fogalmazni az oldalak szövegeit. Össze kell állítani a weboldal képanyagát. Itt figyelni kell, hogy jogtiszta képeket használjunk. Vagy fotózni kell, vagy ingyenes gyűjteményekből válogatni, vagy vásárolni kell fotókat. A képanyagot megfelelően elő kell készíteni a weboldalon való használathoz. Vágni, méretezni, szerkeszteni kell. Ezekben természetesen segítek, ha igényli árajánlat alapján.

Kapott szövegekkel nem foglalkozom helyesírás, stilisztika, fogalmazás szempontból! Word dokumentumban kérem már az Ön igényei szerint megformázva a szövegeket.

 

A munkfolyamat lépései:

 1. tervezés
  • már ebben a szakaszban is állok rendelkezésére
  • a domain név kiválasztása, regisztrálása
  • az oldal céljának, tartalmának megtervezése
  • a szerkezet, menüstruktúra kialakítása
  • a szöveges anyag összegyűjtése, megfogalmazása
  • a képanyag összegyűjtése, előkészítése
 2. fejlesztés
  • tárhely bérlés
  • minden előkészített anyag átadása
  • ha a képanyag összeállításában segítséget kér, elvégzem
  • sablon kiválasztása, megvásárlása
  • bővítmények kiválasztása
  • alap design kialakítása, ennek elfogadtatása Önnel
  • az árban szereplő feladatok elvégzése
  • külön munkadíjas feladatok elvégzése (pl. teljes tartalomfeltöltés, képgalériák kialaktása, stb.)
 3. tesztelés, élesítés
  • minden oldalt, funkciót alaposan letesztelek, leteszteltetek Önnel
  • kijavítom az esetleges hibákat
  • élesítem a weboldalt

A munkafolyamat gördülékenysége érdekében munkaidőben rendelkezésre állok. A kommunikációra az e-mailt részesítem előnyben a visszakereshetőség miatt. Az elvállalt határidő betartása érdekében kérem, hogy megkereséseimre lehetőség szerint mielőbb válaszoljon.

Karbantartás

 

Egy WordPress weboldal folyamatos karbantartást igényel. Minden eleme folyamatos frissítéseket kap időközönként. Ezeket nagyon fontos mindig telepíteni. Elenkező esetben a weboldalunk nem fog megfelelően működni és kitesszük a hacker támadásoknak is.

Tudni kell, hogy a tárhelyszolgáltatók a meglévő bérleti szerződés ellenére először felfüggesztik, később eltávolíthatják azt a weboldalt a szerverükről, ami veszélyezteti a szerverük működését.

Vagyis ha nem frissítjük a weboldalunkat rendszeresen, támadhatóvá válik, így eltávolításra kerülhet. A frissítések telepítéséhez némi jártasság kell a WordPress kezelőfelületén. Ezt vagy elsajátítja Ön, vagy megbíz engem, hogy rendszeresen tartsam karban a weboldalát.

Egy weboldalról indőközönként biztonsági mentést is kell készíteni, hogy ha bármi történne vele, vissza tudjam állítani egy korábbi állapotra. Ezt a biztonsági mentést a WordPress új verzióinak telepítése előtt is ajánlatos elvégezni. A biztonsági mentést is rám bízhatja.

A szöveges és képi tartalom is frissülhet időközönként. Ezt a magyar nyelvű kezelőfelületen lehet elvégezni. Ennek a módját is megtanulhatja, vagy megbízhat engem a tartalomfrissítéssel. A kezelőfelületen könnyedén lehet új oldalakat létrehozni, de ugyanilyen könnyen lehet törölni is őket!

Ha webáruházat üzemeltet és nem akarja megtanulni a termékek kezelését, ezt a munkát is rám bízhatja.

A karbantartási feladatok elvégzésére alkalmanként is megbízhat, vagy köthetünk havidíjas szerződést is. A karbantartási munkák mennyisége függ az adott weboldal terjedelmétől, működésétől, ezért erre a munkára kérjen árajánlatot.