Információk

Rendszer

 

A weboldalakat WordPress rendszerrel készítjük. A WordPress egy nyílt forráskódú CMS (tartalommenedzsment-rendszer) szoftver, mely mára a legnépszerűbb weboldal fejlesztő-szerkesztő alkalmazássá vált.

Egy internetes kezelőfelületen történik a fejlesztés, szerkesztés mely magyar nyelvű is lehet. Az alapfunkciókat egy számítógépes, szövegszerkesztős ismerettel rendelkező ember viszonylag könnyen elsajátíthatja. Az alapfunkciók ismerete egy már felépített weboldal napi tartalomfrissítéséhez elegendő.

A rendszer felépítése

A WordPress egy alap “motor”, mely a weboldalt működteti. Ingyenes vagy megvásárolható bővítmények segítségével szinte minden kívánt funkció megoldható. A sablon, vagy téma a weboldal megjelenítéséért, szerkezetéért, felépítéséért felelős.

Sablon (téma)

 

Több száz sablon közül választhatunk. Vannak ingyenes és megvásárolható sablonok is. Az ingyenes sablonokat nem ajánljuk! Ezek rendszerint valamelyik megvásárolható sablon lebutított verziói, így a lehetőségei is erősen korlátozottak. Sokkal kevésbé személyre szabható, mint egy megvásáolható sablon. Ezen kívül kevésbé gondozzák a készítők, így frissítéseket is jóval ritkábban kapunk hozzá, ami biztonság szempontjából nem előnyös. A sablonok jelenítik meg a weboldalt. A sablonok általában előre meghatározott grafikával-szerkezettel jelennek meg. Sablonfüggő, hogy ezt mennyire lehet személyre szabni.

Mi a weboldalakat a Divi nevű sablonnal készítjük. A Divi egy különleges sablon és az egyik legnépszerűbb. Alaphelyzetben teljesen üres, úgynevezett építő sablon. A weboldalt elemenként építjük fel és alakítunk a kívánt megjelenésűre. 

Design

 

A Divi sablon lehetőséget ad előre elkészített grafikai terv megvalósítására is. Természetesen előfordulhatnak olyan elemek, amiket nem, vagy csak nagyon körülményesen lehet reprodukálni. Ezeket a fejlesztés során egyeztetjük.

A Fun Web designere eredetileg online grafikus, aki 20 éve tervez weboldalakat, hirdetéseket, kiadványokat, céges arculatot. A weboldalkészítést és a WordPress használatát a grafikai tevékenység mellé sajátította el. Ez biztosítéka annak, hogy az általa épített oldalak grafikai szempontból is magas színvonalat képviselnek.

Bővítmény (plugin)

 

Már több mint 45.000 bővítmény érhető el a WordPress rendszerhez. Ez azért lehetséges, mert ahogy említettem, a WordPress nyílt forráskódú, vagyis mindenki számára elérhető, így nagyon sok cég foglalkozik WordPress bővítmények fejlesztésével. A bővítmények segítségével kiegészíthetjük a WordPress alap tudását, és így számtalan funkció válik elérhetővé.

A sablonokhoz hasonlóan a bővitmények is lehetnek ingyenesek, vagy megvásárolhatók. A bővítmények esetében sokszor az ingyenes verziók is megfelelőek. Általában rendszeres frissítést kapnak, ezek inkább az elérhető funkciók számában korlátozottak a megvásárolhatóakhoz képest. 

A nyílt forráskód, a rengeteg fejlesztő cég és a számtalan bővítmény veszélyeket is rejt magában. Mivel a nagy szám miatt lehetetlen a fejlesztő cégeknek a saját bővítményüket tesztelni minden létező bővítménnyel, előfordulhat, hogy két bővítmény akadályozza egymást, vagy a WordPress-t a működésében és hibákat eredményez. Ezért egy-egy új bővítmény használata előtt alaposan ki kell próbálni, hogy a meglévő rendszerünkkel tud-e együttműködni.

A telepített bővítmények számát is kordában kell tartani. Ha minden bővítmény valamilyen szinten egyszerre fut a háttérben, lassíthatja a weboldal működését. 

Munkafolyamat

 

Egy weboldal készítése jól tervezhető, logikus lépésekből álló folyamat. Az esetleges plusz munkák visszaszorítása érdekében kiemelten fontos az előkészítő-tervező szakasz. Jó ha már ebben is segítségünket, tanácsainkat kéri. Egyes weboldalak sok felesleges elemet tartalmaznak, míg másokból pont a lényeg hiányzik. Figyelnünk kell a helyes arányokra, mert a weboldalunkra látogatók nagyon gyorsan más oldalra kattintanak ha nem kapják meg minél egyszerűbben a keresett információkat.

A feljebb leírtak alapján egyértelmű, hogy már a munkálatok megkezdése előtt össze kell állítani a weboldal teljes tartalmát. Az nem jó megoldás, ha elkezdjük és majd alakul valahogy menet közben! Már az első lépések, pl. a tárhely kiválasztása is attól függ, hogy milyen-mekkora lesz a weboldal végleges tartalma. Sablont és bővítményeket is csak úgy tudunk választani, ha tudjuk mit kell megvalósítani.

Pontosan meg kell fogalmazni az oldalak szövegeit. Össze kell állítani a weboldal képanyagát. Itt figyelni kell, hogy jogtiszta képeket használjunk. Vagy fotózni kell, vagy ingyenes gyűjteményekből válogatni, vagy vásárolni kell fotókat. A képanyagot megfelelően elő kell készíteni a weboldalon való használathoz. Vágni, méretezni, szerkeszteni kell. Ezekben természetesen segítünk, ha igényli árajánlat alapján.

Mi a kapott szövegekkel nem foglalkozunk helyesírás, stilisztika, fogalmazás szempontból! Word dokumentumban kérjük már az Ön igényei szerint megformázva a szövegeket.

 

A munkfolyamat lépései:

 1. tervezés
  • már ebben a szakaszban is állunk rendelkezésére
  • a domain név kiválasztása, regisztrálása
  • az oldal céljának, tartalmának megtervezése
  • a szerkezet, menüstruktúra kialakítása
  • a szöveges anyag összegyűjtése, megfogalmazása
  • a képanyag összegyűjtése, előkészítése
 2. fejlesztés
  • tárhely bérlés
  • minden előkészített anyag átadása nekünk
  • ha a képanyag összeállításában segítséget kér, elvégezzük
  • sablon kiválasztása, megvásárlása
  • bővítmények kiválasztása
  • alap design kialakítása, ennek elfogadtatása Önnel
  • a csomag árban szereplő feladatok elvégzése
  • külön munkadíjas feladatok elvégzése (pl. teljes tartalomfeltöltés, képgalériák kialaktása, stb.)
 3. tesztelés, élesítés
  • minden oldalt, funkciót alaposan letesztelünk, leteszteltetünk Önnel
  • kijavítjuk az esetleges hibákat
  • élesítjük a weboldalt

A munkafolyamat gördülékenysége érdekében munkaidőben rendelkezésre állunk. A kommunikációra az e-mailt részesítjük előnyben a visszakereshetőség miatt. Az elvállalt határidő betartása érdekében kérjük, hogy megkereséseinkre lehetőség szerint mielőbb kapjunk választ.

Karbantartás

 

Egy WordPress weboldal folyamatos karbantartást igényel. Minden eleme folyamatos frissítéseket kap időközönként. Ezeket nagyon fontos mindig telepíteni. Elenkező esetben a weboldalunk nem fog megfelelően működni és kitesszük a hacker támadásoknak is.

Tudni kell, hogy a tárhelyszolgáltatók a meglévő bérleti szerződés ellenére először felfüggesztik, később eltávolíthatják azt a weboldalt a szerverükről, ami veszélyezteti a szerverük működését.

Vagyis ha nem frissítjük a weboldalunkat rendszeresen, támadhatóvá válik, így eltávolításra kerülhet. A frissítések telepítéséhez némi jártasság kell a WordPress kezelőfelületén. Ezt vagy elsajátítja Ön, vagy megbíz bennünket, hogy rendszeresen tartsuk karban a weboldalát.

Egy weboldalról indőközönként biztonsági mentést is kell végezni, hogy ha bármi történne vele, vissza tudjuk állítani egy korábbi állapotra. Ezt a biztonsági mentést a WordPress új verzióinak telepítése előtt is ajánlatos elvégezni. A biztonsági mentést is ránk bízhatja.

A szöveges és képi tartalom is frissülhet időközönként. Ezt a magyar nyelvű kezelőfelületen lehet elvégezni. Ennek a módját is megtanulhatja, vagy megbízhat minket a tartalomfrissítéssel. A kezelőfelületen könnyedén lehet új oldalakat létrehozni, de ugyanilyen könnyen lehet törölni is őket!

Ha webáruházat üzemeltet és nem akarja megtanulni a termékek kezelését, ezt a munkát is ránk bízhatja.

A karbantartási feladatok elvégzésére alkalmanként is megbízhat minket, vagy köthetünk havidíjas szerződést is. A karbantartási munkák mennyisége függ az adott weboldal terjedelmétől, működésétől, ezért erre a mnkára kérjen árajánlatot.