Rendszer
Sablon
Design
Bővítmény
Munkafolyamat
Karbantartás

Rendszer

A weboldalakat WordPress rendszerrel készítjük. A WordPress egy nyílt forráskódú ingyenes CMS szoftver, mely mára a legnépszerűbb weboldal fejlesztő-szerkesztő alkalmazássá vált. A világ összes weboldalának több, mint 30%-a WordPress alapú és az újonnan készített weboldalak nagy része így készül. Folyamatosan fejlesztik, 1-3 havonta jelennek meg új verziók.

Népszerűségének és könnyen kezelhetőségének köszönhetően ma már jócskán megelőzte a két hasonló CMS rendszert, a Joomla-t és a Drupal-t. Egyes statisztikák szerint az összes CMS rendszer használatát tekintve a WordPress 60%, a Joomla 5,8% és a Drupal  3,8%-os részesedést ért el. (2018. szeptemberi adat,  forrás)

Egy internetes kezelőfelületen történik a fejlesztés, szerkesztés mely magyar nyelvű. Az alapfunkciókat egy számítógépes, szövegszerkesztős ismerettel rendelkező ember könnyen elsajátíthatja. Az alapfunkciók ismerete egy már felépített weboldal napi tartalomfrissítéséhez elegendő.

A rendszer felépítése

A WordPress egy alap “motor”, mely a weboldalt működteti. Ingyenes vagy megvásárolható bővítmények, vagy plugin-ok segítségével szinte minden kívánt funkció megoldható. Letölthető-megvásárolható egy úgynevezett sablon, vagy téma, amely a weboldal megjelenítéséért, szerkezetéért, felépítéséért felelős.

Miért a WordPress?
 • ingyenes
 • folyamatosan fejlesztett
 • több ezer ingyenes, vagy megvásárolható sablon tölthető le, így megjelenésében, szerkezetében egyéni ízlésnek megfelelő weboldal alakítható ki
 • több mint 45.000 bővítmény érhető el hozzá, melyekkel szinte minden kívánt működés megoldható
 • így nem kell programozói fejlesztést igénybe venni, ami jelentősen drágítaná a weboldal árát
Mikor nem jó megoldás a WordPress?
 • ha egy előre megtervezett webdesign alapján pixel pontosan szeretné a weboldalát megvalósíttatni
 • ha olyan speciális funkciókat szeretne a weboldalon működtetni, amire nem készült még WordPress bővítmény
 • ha olyan webáruházat szeretne üzemeltetni, amiben több ezer termék szerepel
 • Vagyis a weboldal tervezésekor először el kell dönteni, hogy ragaszkodik-e egy már meglévő pixelpontos desing-hoz, vagy megelégszik egy kiválasztott sablon nyújtotta lehetőségekkel. Ezekről a lehetőségekről természetesen tájékoztatjuk még a tervezés során, segítünk témát választani.
 • Meg kell tervezni előre, hogy milyen funkciók működését várja el a weboldaltól. Mi megkeressük, hogy ennek megoldására van-e bővítmény.
 • Ha ezekről nem tud egyedül dönteni, tanácsot kér tőlünk a weboldal kialakítását, működését, felépítését illetően, állunk rendelkezésére.
 • Ha egy komplett tervezetet kér egy jól felépített weboldalhoz, melyben szerkezeti, grafikai, működésbeli tanácsok is szerepelnek, kérjen árajánlatot.
Árajánlatot kérek

Sablon (téma)

Több ezer sablon közül választhatunk. Letölthetők ingyenes és megvásárolható témák is. Az ingyenes sablonokat általában nem ajánljuk! Ezek rendszerint valamelyik megvásárolható sablon lebutított verziói, így a lehetőségei is erősen korlátozottak. Sokkal kevésbé személyre szabható, mint egy megvásáolható sablon. Ezen kívül kevésbé gondozzák a készítők, így frissítéseket is jóval ritkábban kapunk hozzá, ami biztonság szempontjából nem előnyös.

A jobb sablonokat nagyon részletesen alakíthatjuk az ízlésünknek megfelelően, így nem kell attól tartani, hogy ha megvásárolunk egy sablont, az ugyanolyan lesz, mint sok száz ugyanazzal a sablonnal készült weboldal. Szerkezetében, színeiben, működésében is rendkívül sokféleképpen alakíthatók.

Az előkészítés folyamán megbeszéljük, hogy milyen megjelenésű és működésű legyen a weboldal, és segítünk megkeresni az Önnek legmegfelelőbb sablont. Egyes sablonok kifejezetten webáruház megjelenítésére alkalmasak, míg mások a portfóliók, képgalériák egyéb gyűjtemények tálalásában erősek. Ezért jó, ha még a sablon kiválasztás előtt kiderül, hogy a készülő weboldalnak mi lesz a profilja.

Design

Ahogy már említettem, a sablonokat alaposan személyre szabhatjuk. A modern sablonok oldalai már nem előre definiált szerkezetűek, hanem különféle Visual Builder bővítményekkel építhetjük fel előre gyártott modulokból. Vagyis az oldalt felépítő designer ügyességén, tapasztalatán, szakértelmén múlik, hogy egy oldal hogy néz ki. Ő a modulokat is számtalan beállítási lehetőséggel alakíthatja, így egy valóban egyedi oldal készíthető annak ellenére, hogy egy megvásárolt sablon előre gyártott moduljaiból építkezik. A designer felkészültségén, szakértelmén, ízlésén ezért nagyon sok múlik!

A Fun Web designere eredetileg online grafikus, aki 20 éve tervez weboldalakat, hirdetéseket, kiadványokat, céges arculatot. A weboldalkészítést és a WordPress használatát a grafikai tevékenység mellé sajátította el. Ez biztosítéka annak, hogy az általa épített oldalak grafikai szempontból is magas színvonalat képviselnek.

Mivel a WordPress használatát sok gyakorlással nem lehetetlen elsajátítani, nagyon sokan foglalkoznak weboldalkészítéssel. Sokszor irreálisan alcsony árakkal igyekeznek megrendelőket szerezni. Viszont 20 éves online grafikai tapasztalattal, webdesign tudással nem tudnak versenyezni. Ezért látható sajnos sok igénytelen megjelésű weboldal, amiken látszik, hogy a letöltött sablon szinte “gyári” állapotban van. Emiatt nagyon sok weboldal szinte egyforma.

Bővítmény (plugin)

Már több mint 45.000 bővítmény érhető el a WordPress rendszerhez. Ez azért lehetséges, mert ahogy említettem, a WordPress nyílt forráskódú, vagyis mindenki számára elérhető, így nagyon sok cég foglalkozik WordPress bővítmények fejlesztésével. A bővítmények segítségével kiegészítjük a WordPress alap tudását, és így számtalan funkció válik elérhetővé.

A sablonokhoz hasonlóan a bővitmények is lehetnek ingyenesek, vagy megvásárolhatók. Azonban az a tapasztalat, hogy a bővítmények esetében az ingyenes verziók is rendszeres frissítést kapnak, ezek inkább az elérhető funkciók számában korlátozottak a megvásárolhatóakhoz képest. Ez azt jelenti, hogy míg a sablonokat érdemesebb megvásárolni, a bővítmények esetében, ha megelégszünk az ingyenes verzió “tudásával”, nyugodtan használhatjuk.

A nyílt forráskód, a rengeteg fejlesztő cég és a számtalan bővítmény veszélyeket is rejt magában. Mivel a nagy szám miatt lehetetlen a fejlesztő cégeknek a saját bővítményüket tesztelni minden létező bővítménnyel, előfordulhat, hogy két bővítmény akadályozza egymást, vagy a WordPress-t a működésében és hibákat eredményez. Ezért egy-egy új bővítmény használata előtt alaposan ki kell próbálni, hogy a meglévő rendszerünkkel tud-e együttműködni.

A telepített bővítmények számát is kordában kell tartani. Ha minden bővítmény valamilyen szinten egyszerre fut a háttérben, lassíthatja a weboldal működését. A sok bővítmény miatt nagyobb a lehetősége az említett “összeakadásnak” is. Ezért is érdemes alaposan átgondolni a téma választást is, mert egyes témák eleve tartalmaznak olyan funkciókat, amiket más témák esetéban csak külső bővítménnyel tudunk megoldani.

A bővítmények használata és előnyei: 
 • olyan funkciókat érhetünk el velük, amikre a WordPress alapból nincs felkészítve
 • a rengeteg bővítmény között szinte biztosan találunk számunkra megfelelőt
 • az ingyenes verziók is folyamatos frissítést kapnak
 • a megvásárolható bővítmények ára általában nem túl magas
 • használatukkal megspórolhatjuk a programozói fejlesztés munkadíját
Mire kell figyelni a bővítmények használata során?
 • alaposan tesztelni kell, hogy a kiválasztott bővítmény megfelelően működik-e a WordPress verziónkkal és a már telepített bővítményeinkkel
 • redszeresen figyelni kell a megjelent frissítéseket
 • limitálni kell a telepített bővítmények számát, amikor csak lehetséges már a téma választásnál erre figyelni kell

A bővítmények kiválasztásánál is rendkívül fontos, hogy már a weboldal készítése előtt megtervezzük, hogy pontosan milyen funkciókat várunk el tőle. Így kereshetünk megfelelő témát és kordában tarthatjuk a telepített bővítmények számát is.

Munkafolyamat

Egy weboldal készítése jól tervezhető, logikus lépésekből álló folyamat. Az esetleges plusz munkák visszaszorítása érdekében kiemelten fontos az előkészítő-tervező szakasz. Jó ha már ebben is segítségünket, tanácsainkat kéri. Egyes weboldalak sok felesleges elemet tartalmaznak, míg másokból pont a lényeg hiányzik. Figyelnünk kell a helyes arányokra, mert a weboldalunkra látogatók nagyon gyorsan más oldalra kattintanak ha nem kapják meg minél egyszerűbben a keresett információkat.

A feljebb leírtak alapján egyértelmű, hogy már a munkálatok megkezdése előtt össze kell állítani a weboldal teljes tartalmát. Az nem jó megoldás, ha elkezdjük és majd alakul valahogy menet közben! Már az első lépések, pl. a tárhely kiválasztása is attól függ, hogy milyen-mekkora lesz a weboldal végleges tartalma. Sablont és bővítményeket is csak úgy tudunk választani, ha tudjuk mit kell megvalósítani.

Pontosan meg kell fogalmazni az oldalak szövegeit. Össze kell állítani a weboldal képanyagát. Itt figyelni kell, hogy jogtiszta képeket használjunk. Vagy fotózni kell, vagy ingyenes gyűjteményekből válogatni, vagy vásárolni kell fotókat. A képanyagot megfelelően elő kell készíteni a weboldalon való használathoz. Vágni, méretezni, szerkeszteni kell. Ezekben természetesen segítünk, ha igényli árajánlat alapján.

Mi a kapott szövegekkel nem foglalkozunk helyesírás, stilisztika, fogalmazás szempontból! Word dokumentumban kérjük már az Ön igényei szerint megformázva a szövegeket.

A munkfolyamat lépései:
 1. tervezés
  • már ebben a szakaszban is állunk rendelkezésére
  • a domain név kiválasztása, regisztrálása
  • az oldal céljának, tartalmának megtervezése
  • a szerkezet, menüstruktúra kialakítása
  • a szöveges anyag összegyűjtése, megfogalmazása
  • a képanyag összegyűjtése, előkészítése
 2. fejlesztés
  • tárhely bérlés
  • minden előkészített anyag átadása nekünk
  • ha a képanyag összeállításában segítséget kér, elvégezzük
  • sablon kiválasztása, megvásárlása
  • bővítmények kiválasztása
  • alap design kialakítása, ennek elfogadtatása Önnel
  • a csomag árban szereplő feladatok elvégzése
  • külön munkadíjas feladatok elvégzése (pl. teljes tartalomfeltöltés, képgalériák kialaktása, stb.)
 3. tesztelés, élesítés
  • minden oldalt, funkciót alaposan letesztelünk, leteszteltetünk Önnel
  • kijavítjuk az esetleges hibákat
  • élesítjük a weboldalt

A munkafolyamat gördülékenysége érdekében munkaidőben rendelkezésre állunk. A kommunikációra az e-mailt részesítjük előnyben a visszakereshetőség miatt. Az elvállalt határidő betartása érdekében kérjük, hogy megkereséseinkre lehetőség szerint mielőbb kapjunk választ.

Karbantartás

Egy WordPress weboldal folyamatos karbantartást igényel. Minden eleme folyamatos frissítéseket kap időközönként. Ezeket nagyon fontos mindig telepíteni. Elenkező esetben a weboldalunk nem fog megfelelően működni és kitesszük a hacker támadásoknak is.

Tudni kell, hogy a tárhelyszolgáltatók a meglévő bérleti szerződés ellenére először felfüggesztik, később eltávolíthatják azt a weboldalt a szerverükről, ami veszélyezteti a szerverük működését.

Vagyis ha nem frissítjük a weboldalunkat rendszeresen, támadhatóvá válik, így eltávolításra kerülhet. A frissítések telepítéséhez némi jártasság kell a WordPress kezelőfelületén. Ezt vagy elsajátítja Ön, vagy megbíz bennünket, hogy rendszeresen tartsuk karban a weboldalát.

Egy weboldalról indőközönként biztonsági mentést is kell végezni, hogy ha bármi történne vele, vissza tudjuk állítani egy korábbi állapotra. Ezt a biztonsági mentést a WordPress új verzióinak telepítése előtt is ajánlatos elvégezni.  A biztonsági mentést is ránk bízhatja.

A szöveges és képi tartalom is frissülhet időközönként. Ezt a magyar nyelvű kezelőfelületen lehet elvégezni. Ennek a módját is megtanulhatja, vagy megbízhat minket a tartalomfrissítéssel. A kezelőfelületen könnyedén lehet új oldalakat létrehozni, de ugyanilyen könnyen lehet törölni is őket!

Ha webáruházat üzemeltet és nem akarja megtanulni a termékek kezelését, ezt a munkát is ránk bízhatja.

A karbantartás elemei:
 • biztonsági mentés készítése időközönként
 • a WordPress folyamatos frissítése
 • a sablon és a bővítmények folyamatos frissítése
 • meglévő tartalom szerkesztése, törlése
 • új tartalmak létrehozása
 • webáruház termékek aktualizálása
 • új funkciók beállítása

A karbantartási feladatok elvégzésére alkalmanként is megbízhat minket, vagy köthetünk havidíjas szerződést is. A karbantartási munkák mennyisége függ az adott weboldal terjedelmétől, működésétől, ezért erre a mnkára kérjen árajánlatot.

Árajánlatot kérek